newsletter




reklama

Pieczarki nadziewane serem Camembert


Składniki:

24 duże pieczarki

400 g sera Camembert

3 duże pomidory

50 g nasion pinii

2 łyżki stołowe małych kaparów

100 g czarnych oliwek

1 pęczek bazylii i pietruszki

bułka tarta, sól, pieprz, tabasco

olej z oliwek, ocet winny, masło

Pieczarki dokładnie oczyścić i oddzielić nóżki. Kapelusze włożyć do formy posmarowanej olejem, lekko posypać solą i pieprzem. Nóżki pieczarek oczyścić i posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na małe kawałki. Z oliwek wydobyć pestki. Oliwki i nasiona pinii posiekać. Ser pokroić w kostki, bazylię w paski. Połowę oleju rozgrzać na patelni, następnie lekko podsmażyć nóżki  pieczarek oraz nasiona pinii. Na koniec dodać pomidory, kapary, oliwki i bazylię i razem wymieszać. W misce wymieszać ser razem z uzyskaną masą, doprawić do smaku solą pieprzem, tabasco oraz octem. Wypełnić tak uzyskanym farszem kapelusze pieczarek. Pietruszkę posiekać, wymieszać z bułką i razem z masłem ułożyć na pieczarkach. Całość skropić oliwą i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec przysmażyć dla nadania brązowego koloru. Doskonałym dodatkiem do tego dania może być sałatka z zielonej sałaty polana sosem winegret. Do tego lampka białego wina półwytrawnego albo czerwonego wytrawnego typu Burgund lub Bordeaux.