WYNIKI PIERWSZEGO ETAPU KONKURSU: "Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji"2012-09-07
Drodzy blogerzy!
Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w naszym konkursie. Powstało mnóstwo ciekawych i smakowitych wpisów! Po burzliwych obradach komisja złożona z przedstawicieli organizatora oraz dziennikarzy, której przewodził mistrz kulinarny Tomasz Jakubiak (znany m.in. z programu telewizyjnego Jakubiak w sezonie), wybrała dziesięć przepisów. Ich autorzy przechodzą niniejszym do drugiego, decydującego etapu.
Szczęśliwcami są autorzy następujących blogów i przepisów:
- Kaczodajnia, oraz melonowo-kokosowy mus z imbirową bezą
- Królestwo garów i łosoś z serem i avocado w cieście filo
3.Fotografia od kuchni i risotto z kozim serem i gruszką - Wiem co jem i karmelizowana pierś z kurczaka na gruszkowym Carpaccio
- Spring plate i chłodnik z botwinki z malinową salsą
- Nóż i widelec i roesti ze świeżymi leśnymi grzybami
- Anyżkowo i puszysty sernik z winem i galaretką z wina
- Eterno od kuchni i romans polsko-francuski
- Kuchnia niewyszukana i risotto natchnione winem
10.Corner with recepis i tarta porowo-cebulowa z gorgonzolą
Wymienione blogi i przepisy będą mogły się ubiegać o nagrodę główną: 4-dniowy pobyt dla 2 osób u alzackich producentów win. Od 10 do 20 września będzie można na nie głosować na stronie frankomaniak.pl. Zasady głosowania ujęte zostały w regulaminie zamieszczonym na stronie durszlak.pl.
Prócz tego komisja chciałaby przyznać dodatkową, pozakonkursową nagrodę-niespodziankę dla autorki bloga Madame Edith na wakacjach i jej wpisu Brioszka Kouglof - za propagowanie alzackiej tradycji i jej smaków. Wszystkich wielbicieli alzackich win i alzackiej kuchni zapraszamy na fanpage Wino z Alzacji